Raymond Heunen

Wie ben ik?

Wie ben ik geworden?

Wie wil ik zijn?

De laatste tijd hebben deze vragen mij behoorlijk bezig gehouden. Een zoektocht naar antwoorden volgde, met ups and downs. Tijdens deze zoektocht kreeg ik letterlijk en figuurlijk inzicht dat ‘ogen’ een leidraad in mijn leven zijn. Ogen spelen een belangrijke rol in mijn leven en hebben mij gevormd in de persoon die ik nu ben.

De mooiste momenten die ik me kan herinneren is de dag dat ik in de prachtige ogen van mijn vrouw keek en hierin verdronk…., verliefd werd en nog steeds verliefd ben. Hoe ik van haar ben gaan houden om haar meningen en inzichten. Hoe ons eerste kind geboren werd en haar prachtige ogen mijn ogen in tranen toverden. Hoe ons tweede kind zo uit zijn ogen kan stralen van vreugde en energie.

Een pijnlijk moment wat ik me kan herinneren is het oudergesprek van groep 6. Ik zie ik mezelf nog zitten met mijn vader en hoor de juf zeggen ” Bij meneertje Heunen zit de intelligentie er wel in, maar het komt er niet uit”. Ik was me van geen kwaad bewust, maar als ik hieraan terugdenk realiseer ik me pas welke impact dit op mij gehad heeft.

Na 20 jaar ervaring in het optiek vak en met mijn huidige kennis als optometrist, weet ik dat mijn oogstand effect heeft gehad op hoe ik leer en lees. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik mijzelf een bril gemaakt waarbij ik veel makkelijker had kunnen lezen en leren.

Ik weet nu dat door het dragen van een bril de samenwerking tussen mijn ogen verbetert.

Ik heb inzicht gekregen dat een betere samenwerking tussen de ogen niet alleen een positief effect heeft op lezen en leren, maar dat het veel meer doet. Ik ben ervan overtuigd dat een juiste oogbalans een groot effect heeft op de fysieke en mentale gesteldheid van ons lichaam. Persoonlijkheid en gedrag worden bepaald door de manier waarop je kijkt.

Met dit project hoop ik dat je anders kijkt naar je eigen ogen en je jezelf kunt afvragen welk effect jouw ogen in jouw leven hebben.

Ons oog is meer dan alleen zien. Je bent zoals je kijkt!

– Raymond Heunen –