Marco Kuijpers

Als kind was ik gefascineerd door tekenen en ik keek met verbazing naar de prachtige werken van ‘meesters’ zoals Rien Poortvliet, een van mijn grote helden. Ik begon steeds beter te begrijpen dat goed kunnen tekenen, vooral goed kijken betekende.

Het sloot naadloos aan bij mijn natuurlijke behoefte om te observeren en daar intens van te genieten. Tijdens mijn opleiding tot Art-Director en Fotograaf bleef mijn liefde voor beeld en de verbeelding groeien.

Als fotograaf ontmoet ik een grote verscheidenheid aan mensen en het is een uitdaging om ieder individu ‘natuurlijk’ vast te leggen. Ik merkte dat, ruim de tijd nemen om oogcontact met elkaar te maken, altijd resulteerde in een meer ontspannen shoot en wederzijds vertrouwen.

Tijdens een intensieve persoonlijke workshop kreeg ik de opdracht om tegenover een persoon te gaan zitten die ik niet kende en elkaar 5 minuten diep in de ogen te kijken. Zonder te praten én zonder te oordelen. Uiteraard ging mijn innerlijke stem direct oordelen en het is erg verrassend welke mening je kunt vormen van iemand die je niet kent.

De oefening was om deze gedachten aan te horen, maar er vervolgens niets mee te doen, loslaten dus. Na een paar minuten was mijn oordelende geest door alle clichés heen en ontstond er iets bijzonders! Ineens zag ik in de ogen van de persoon tegenover mij een heel ander mens. Ik keek als het ware naar binnen en zag deze persoon ineens puur, krachtig, kwetsbaar, vol geluk, verdriet maar ook naakt (als in de naakte waarheid) er waren geen geheimen meer. We maakten contact, zonder te oordelen. Konden spreken zonder wat te zeggen en begrepen elkaar zonder dat te begrijpen.

Deze ervaring heeft voor mij dan ook een krachtige link met het Naked Eye Project. Het diep in iemands ogen kijken en ervaren hoe je op andere wijze contact met iemand kan maken, blijft mij intens boeien. Ogen zeggen zoveel meer als je ze de tijd geeft om te spreken.

Met fotografie als passie en entrepreneurs als Nathan Mooij en Raymond Heunen in het Naked Eye Projectteam blijven we interessante ontdekkingen doen. Een bijzondere ontdekkingstocht naar ‘meer dan het oog kan waarnemen’.

– Marco Kuijpers –